top of page
Search

Fren lingual

Dr. Zaharie Anamaria

Anchiloglosia sau „limba fixată” este o malformaţie congenitală a frenului lingual, în care frenul lingual este anormal de scurt, fapt ce determină aderenţa limbii la planşeul bucal. Specialiştii susţin că această malformaţie are o frecvenţă mai crescută la băieţi decât la fete.


Sursă imagine aici.


Cum recunoastem anchiloglosia sau limba scurta?

Diagnosticarea ar trebui să se facă la naştere, de către medicul neonatolog, lucru care, din păcate, nu se întâmplă de fiecare data. În acest caz, mamei îi revine misiunea de a se adresa medicului de familiei imediat ce observă anumite manifestări specific:

Dificultatea de a scoate limba dincolo de arcadele dentare

Limitarea miscarii limbii dintr-o parte in alta

Forma limbii cand este scoasa afara, care pare sa fie crestata sau in forma de inima.

Tulburari functionale produse de anchiloglosie:

Alaptarea dificila a bebelusului, care nu poate suge sau inghitii corect

Dificultate in articularea cuvintelor prin imposibilitatea pronuntarii unor consoane (r,t,s,n etc)

Afectiuni stomatologice datorate igienei incomplete a cavitatii bucale

Probleme ortodontice de tip malocluzie dentara sau spatiu intre incisivii inferiori

Sursă imagine aici.



Tratamentul anchiloglosiei

În situaţiile de acest fel, mama trebuie să se adreseze medicul de familie, care va direcţiona pacientul, atunci când este nevoie, către medicul specialist ORL.

Tratamentul acestei malformatii este de regula chirurgical, dar momentul interventiei este variabil in functie de gradul afectarii mobilitatii limbii. Daca bebelusul nu poate sa suga, plange si nu ia in greutate se recomanda tratamentul chirurgical in prima luna de viata.

Daca bebelusul suge si creste se prefera expectativa, deoarece frenul se poate slabi si se observa impactul functional (scoate limba, o misca in lateral, isi linge buzele, inghite fara sa se inece etc).

Daca deficitele functionale se mentin, se recomanda tratament chirurgical. Cu cat copilul este mai mic, interventia este mai usoara, pentru ca se poate practica in cabinet cu anestezie locala si sangerarea este minima.

Exista doua optiuni terapeutice:

Frenotomia linguala este o procedura chirurgicala simpla, care se poate efectua in cabinet, cu sau fara anestezie. Se poate folosi fie o foarfeca sterila, fie un cauter cu care se taie transversal frenul lingual redand astfel mobilitatea limbii. Sangerarea este minima (cateva picaturi) si se opreste prin compresie sau spontan. Bebelusul se hraneste imediat la san.

Frenuloplastia este o procedura chirurugicala mai complexa, care se foloseste cand frenul lingual este gros sau limba este lipita de planseul bucal. Acest tratament chirurgical se face in sala de operatie cu anestezie generala, deoarece presupune o rezectie mai extinsa si suturi care sa refaca anatomia zonei.


835 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page